Vasif Balakhan Haziyev
Azerbaijan Cooperation University
docent
1_hvb_1@mail.ru

SUSTAINABLE DEVELOPMENT OF THE NATIONAL FOOD
 MARKET IN AZERBAIJAN
Abstract
A system of indicators for achieving sustainable development and determining food security in the agricultural sector, which is the basis of the food complex in our republic, has been defined. In the current conditions, the assessment of food security as a global and development problem is taken as a basis. Here, practical measures have been taken in this field, considering the quality and ecological purity of food products as important criteria. In order to achieve the sustainable development of the national food complex in our republic, a system of indicators determining food safety has been defined and its economic evaluation has been carried out. In the context of globalization, grain and its processed products form the basis of food supply in the variants of indicators of the population's food resource potential. One of the conceptual issues of modern economic development is the determination of optimal ratios between self-sufficiency and globalized food sectors at the level of national food economic policy. Supplying the population with food products is not only the main condition of economic development and macroeconomic stability, but also an integral part of state independence. Maintaining a dynamic balance between demand and supply in the market is functionally dependent on the state's ability to increase its food resources.
  Keywords: sustainable development, research, mass production, social manifestations, trade

Vasif Balaxan oğlu Həziyev

Azərbaycan Kooperasiya Universiteti

1_hvb_1@mail.ru


Azərbaycanda milli ərzaq malları bazarının davamlı inkişafı 
Xülasə
Respublikamızda ərzaq kompleksinin əsasını təşkil edən aqrar sahəyə dair davamlı inkişafa nail olmaq və ərzaq təhlükəsizliyini müəyyən edən göstəricilər sistemi müəyyənləşdirilmişdir. Mövcud şəraitdə ərzaq təhlükəsizliyinin qlobal və inkişaf problemi kimi dəyərləndirilməsi əsas götürülmüşdür. Burada ərzaq məhsullarının keyfiyyəti və ekoloji cəhətdən təmizliyi vacib kriteriya kimi fikir veriləcək bu sahədə əməli tədbirlər həyata keçirilmişdir. Respublikamızda milli ərzaq kompleksinin dayanıqlı inkişafına nail olmaq üçün ərzaq təhlükəsizliyini müəyyən edən göstəricilər sistemi müəyyənləşdirilmiş və onun iqtisadi qiymətləndirilməsi aparılmışdır. Qloballaşma şəraitində əhalinin qida rasionunun potensialının göstəricilərinin variantlarında taxıl və onun emal məhsulları ərzaq təminatının əsasını təşkil edir. Müasir iqtisadi inkişafın konseptual məsələlərindən biri milli ərzaq iqtisadi siyasəti səviyyəsində özünü təmin etmək və qloballaşan ərzaq sahələri arasında optimal nisbətlərin müəyyən edilməsidir. Əhalinin ərzaq malları ilə təchizi nəinki iqtisadi inkişafın və makroiqtisadi sabitliyin əsas şərtidir, həm də dövlət müstəqilliyinin ayrılmaz tərkib hissəsidir. Bazarda tələblə təklif arasında dinamik tarazlığın saxlanılması dövlətin ərzaq resurslarının artmasına nail ola bilməsindən? funksional asılılıqdadır.
  Açar sözlər: dayanıqlı inkişaf, araşdırmalar, istehsalın kütləvi xarakteri, sosial təzahür, əmtəə tədavülü

MƏQALƏNİ YÜKLƏ [300.03 Kb] (yüklənib: 6)



Baxış: 339
Redaktə et
Ünvan:
AZ1073, Bakı şəh., Yasamal r-nu,
Mətbuat pr., 529-cu məhəllə,
“Azərbaycan” Nəşriyyatı, 6-cı mərtəbə
Tel.: +994 50-209-59-68
        +994 99-808-67-68
        +994 12-510-63-99

© 2019 AEM
E-mail: info@aem.az