Arxiv
2024 Elnur HEYDƏROV,
Azərbaycan Kooperasiya Universitetinin aspirantı
DƏRİ MƏHSULUNUN ARTIRILMASINDA ÇARPAZLAŞDIRMANIN VƏ HİBRİDLƏŞMƏNİN ƏHƏMİYYƏTİ
Heyvandarlığın inkşaf etdirilməsi əhalinin ərzaq məhsullarına (ət, süd,yumurta) olan tələbatın ödənilməsi ilə yanaşı xalq təsərrüfatı üçün gərəkli olan yun, xəz, dəri məhsullarıda istehsal olunur. Odur ki, heyvandarlığın bilavasitə elmi əsaslarla inkşaf etdirilməsi dövlət tərəfindən qarşıya qoyulmuş* vacib məsələdir.
Heyvandarlığın geniş və gəlirli bir sahəsi olan maldarlıq əhali üçün il ərzində tibbi norma əsasında tələb olunan (75 kq) ətin 50%~ə qədəri mal ətinin payına düşür. Eyni zamanda xam dəri istehsalın 60%-ə qədəri məhs qaramalın hesabına ödənilir. Ona görədə apardığımız elmi tədqiqat işlərində tək yerli qaramalın cinslərinin (Qafqaz-qonum, Kostroma, Qara-ala və s.) ətlik cinsin buğaları ilə cütləşdirərək ət məhsuldarlıq keyfiyyətini xarakterizə etmək deyil eyni zamanda xam dəri məhsulunun keyfiyyət göstəricilərini təhlil etməkdən ibarətdir.
MƏQALƏNİ YÜKLƏ
[838.68 Kb] (yüklənib: 7)
Baxış:
621